2011. április 12., kedd

Inzulin

2 féle inzulint kapok, az egyik a Lantus, mely ún. "bázisinzulin", azaz 24 órán keresztül szívódik fel.
Ebből minden este 10-kor adok be 14 egységet. Ha hosszantartó terhelés - például egész napos kerékpártúra vagy mondjuk tavaszi nagytakarítás - lesz a következő napon, akkor érdemes csökkenteni előző este a beadott mennyiséget.
Előretöltött műanyag tollban - pen - kapom, mely ha kifogy, akkor megy a kukába.



A másik inzulin a Humalog, mely gyorshatású inzulin. Elég közvetlenül étkezés előtt beadni, a teljesítményének csúcsa 1 óránál van és 2 óra múlva már teljesen lecseng a hatása.
A beadott mennyiség attól függ, hogy hány gramm szénhidrátot eszem meg az adott étkezésnél. 10 gramm CH (szénhidrát) 1 egység, ezt szorzom be reggelinél 2-vel, ebédnél 1,5-tel és vacsoránál 1,75-tel és végül korrigálom még le/fel, ha túl alacsony vagy éppen magas a vércukorszintem.

Például vacsorára 62 gramm CH-t szeretnék enni és 125 mg/dl ( 7 mmol/l a magyar mértékegység szerint - osztani kell az értéket 18-cal) lett a mért vércukor értékem, akkor 10 egység inzulint adok be. Ez úgy jön ki, hogy: 62:12=5,2 egység a vacsora, ezt megszorzom 1,75-tel. Így 9,1-et kapok, amihez még hozzáadok 1 korrekciót, mivel 120 mg/dl feletti eredményt mértem.
Természetesen ennél magasabb eredménynél több a korrekció, úgyanígy például 60 mg/dl mért értéknél már 2 egységgel kevesebb inzulint adok be.

Persze ehetek többször is, a lényeg, hogy érdemes kivárni 2-3 órát a két inzulinbeadás között, hogy ne zavarjon be a számításnál.

Sportolás előtt csökkenteni kell a beadott inzulin mennyiségét, illetve különösen intenzív mozgás esetén előfordulhat, hogy a következő étkezéshez is kevesebbet kell beadni.
Én délelőtt szoktam mozogni 40-60 percet és előtte eszem 1-2 egységet (12-24 gramm CH), melyhez nem adok be inzulint. Ez általában egy puding, joghurt vagy müzliszelet.
Így mérek ebéd előtt az esetek 95 %-ában ugyanakkora értéket, mint mielőtt elkezdtem mozogni.

A kórházban még ilyen előretöltött műanyag tollat kaptam, mely szintén eldobható - miután kifogyott belőle a 300 egység inzulin:

 Amikor kiengedtek a kórházból, a német diabetológus háziorvos adott egy újratölthető tollat, hogy legyünk környezettudatosak :) :



A felső - vörös, vagy burgundy - színű az enyém, a másik pezsgő színre hallgat. :)
Lehet kapni olyan kivitelben is, mely tárolja az utolsó 16 inzulinbeadás idejét és mennyiségét - le lehet olvasni a beépített digitális kijelzőről.
Elég súlyos és nagy az eldobható műanyagpenhez képest. Jár még hozzá egy szemüvegtok szerű tároló is, amely mégjobban megnöveli mind a méretet, mind a súlyt - ezt az esetek nagyrészében nem is viszem magammal.

Ilyen ampullákat írnak fel hozzá, ezt kell a toll belsejében cserélnem:
 















A tűt elvileg minden alkalom után kéne cserélni, én hat szúrás után cserélem. Szóval a Humalognál 2 naponta (2*3 étkezés), míg a Lantusnál 6 naponta. Így minden harmadik Humalog tűcserénél cserélem a Lantusét is.

A patronokat használat előtt minimum 2-3 órával érdemes kivenni a hűtőből, különben elvileg fáj, csíp a beadás. Szobahőmérsékleten 30 napig tárolható, nyaralásra érdemes neki hűtőtasakot venni, ez a legismertebb márka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése